ACUPUNCTUUR &
MYOFASCIALE THERAPIE

Acupunctuur is een holistische geneeswijze en vormt een onderdeel van de TCM (Traditional Chinese Medicine) waarvan de grondslag meer dan 2000 jaar geleden in China werd gelegd. Het is een patiëntvriendelijke therapie zonder nevenwerkingen voor het lichaam.

Er is heel wat wetenschappelijk bewijs van het gunstige effect van acupunctuur als complementaire therapie bij allerlei aandoeningen. 

Algemene indicaties voor een acupunctuurconsult kunnen de volgende zijn:

  • Mechanische problemen: rug-nekklachten, schouderklachten, sportletsels en andere gewrichtsproblemen
  • Gyneacologische ondersteuning: infertiliteit, begeleiding tijdens IVF, menstruele problemen, menopauzale klachten
  • Hoofdpijnen: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine 
  • Neurologische problemen: carpaal tunnelsyndroom, facialis- en trigeminusneuralgie.
  • Interne klachten: ondersteuning tijdens stress, allerlei vermoeidheids- en reumatische klachten 

WERKWIJZE

Aan de hand van vragen, observaties en palpatie komen we tot een diagnose. Om het lichaam weer in evenwicht te herstellen, wordt er een individueel behandelplan opgesteld. Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de ernst van het probleem.

De behandeling zelf bestaat uit het prikken van acupunctuurnaalden op specifieke plaatsen op het lichaam. Het inprikken gebeurt op een zachte en pijnloze manier.

Belangrijk is dat een patiënt pas behandeld wordt na inzicht van de medische gegevens en de westerse wetenschappelijke diagnose. Het is altijd de behandelende arts die de westerse diagnosestelling dient uit te voeren. Daarbij is het aanbevolen dat de patiënt steeds contact houdt met zijn arts.

Verder krijgt de patiënt ook voedingsadvies om zijn klachten te verbeteren en sneller te doen herstellen.

MYOFASCIALE THERAPIE

Myofasciale therapie, ook wel dry needling genoemd, is een techniek die tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast. Hierbij wordt met een acupunctuurnaald in de pijnlijke punten van de spier geprikt. Deze pijnlijke punten noemen ze triggerpunten oftewel in het Chinees Ashi-punten.

TERUGBETALING

Als geregistreerd lid van de wettelijk erkende beroepsvereniging EUFOM, is het mogelijk dat acupunctuur bij WEYENS RUBEN, deels terugbetaald kan worden. Diverse ziekenfondsen en verzekeringsinstellingen hebben akkoorden gesloten met de beroepsvereniging om een terugbetaling te voorzien bij de niet-wettelijk verplichte ziekteverzekering. Vaak is acupunctuur ook opgenomen in bijkomende- of hospitalisatieverzekeringen.